Dokarmianie może szkodzić bardziej niż głód i chłód. Błędy popełniane podczas karmienia są przyczyną wielu problemów zdrowotnych u ptaków, a czasami nawet śmierci.
Pierwszą zasadą, jaką powinniśmy się kierować, to odpowiedzenie sobie na pytanie “czy istnieje taka potrzeba?”. W okresie letnim ptaki doskonale radzą sobie bez naszej pomocy. Dokarmianie możemy zacząć w okresie zimowym w przypadku wystąpienia mrozu i dużej pokrywy śniegowej, która znacznie utrudnia znalezienie ptakom pokarmu. Zatem – PTAKI DOKARMIAMY ZIMĄ. WIOSNĄ, LATEM CZY JESIENIĄ NIE KARMIMY PTAKÓW!

- NIE KARM PTAKÓW CHLEBEM!
• Chleb (mimo że bardzo ptakom smakuje – to taki odpowiednik ludzkiego fast-foodu) nie jest odpowiednim pokarmem dla żadnego gatunku ptaka! Nie są one w stanie trawić wysokoprzetworzonych produktów, ich układ pokarmowy nie jest do tego przystosowany.
• Chleb powoduje niestrawność, zawiera konserwanty, które wpływają szkodliwie na wątrobę ptaków. Długotrwałe, regularne dokarmianie chlebem prowadzi do zatrucia organizmu, biegunek, wymiotów, ostrej niewydolności nerek, a w końcu – śmierci.
• U młodych ptaków nieprawidłowa dieta może prowadzić do tzw. anielskiego skrzydła – deformacji ostatniego stawu w skrzydle, w wyniku czego lotki zaczynają wystawać prostopadle na zewnątrz, zamiast układać się wzdłuż ciała.
• Chleb wrzucany do wody dodatkowo fermentuje i zanieczyszcza środowisko bytowania ptaków.
• Nie wolno dokarmiać solonymi produktami. Ptaki nie mają woreczka żółciowego, ciężko im wydalać sól z organizmu.
2. NIE WRZUCAJ POKARMU DO WODY!
Postaraj się zorganizować miejsce czyste i spokojne na trawniku / brzegu rzeki i dbaj
o odpowiednią higienę tego miejsca (jedzenie stare usuwamy, aby się nie zepsuło). Małym ptakom warto przygotować karmnik w parku.
3. DOPASUJ POKARM DO GATUNKU
Kaczki, łabędzie – ziarna zbóż, płatki owsiane, gotowane warzywa np. ziemniaki, marchew (drobno krojone, niesolone).
Wróble, dzięcioły, kosy, mazurki, szczygły, gile – orzechy (niesolone), suszone owoce (niekandyzowane), drobne ziarna zbóż (słonecznik pastewny, płatki owsiane), niesolona słonina.